Ylösten suku

Sukunimi Ylönen on syntynyt samalla tavalla kuin lähes jokainen savolainen sukunimi. Se on tarkoittanut Yllön eli Yrjön poikaa. Meillä on hyvin kaukainen esi-isä Yllö, jonka poikia on kutsuttu Yllön pojiksi eli Ylösiksi. Jostain syystä tämä partonyymimuoto muuttui sukunimeksi.

Ylösten suku polveutuu Jussi Ylösestä, joka syntyi noin vuonna 1470. Hänen poikansa Jussi omisti Ylölänmäen tilan Kangasniemellä. Tilan pinta-ala oli noin 8000 ha ja sen alue ulottui Kangasniemen, Pieksämäen maalaiskunnan ja Hankasalmen alueelle.

Nykyiset Ylöset ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta vanhimman eli Jussi Ylösen (perhe 1) jälkeläisiä. Vanhimman Jussi Ylösen poika Jussi (perhe 2), joka on myös meidän kaikkien yhteinen esi-isä, asui tilallaan Ylölänmäellä. Ylölänmäkitila oli tuolloin peräti n. 8000 hehtaarin kokoinen. Siihen kuului alueita nykyisen Kangasniemen lisäksi nykyisten Pieksämäen maalaiskunnan ja Hankasalmen alueelta.

Ylölänmäki löytyy Kangasniemeltä Pieksämäelle päin mennessä n. 15 km etäisyydeltä. Mäki on varsin korkea ja tarjoaa hyvät näkymät ympäröivään maastoon. Jussi Ylösen (perhe 2) maaomaisuuden arvoksi voidaan arvioida ainakin 100 miljoonaa mummon markkaa (n.17 miljoonaa euroa) eikä hänellä ollut lainkaan velkoja. Jussin tila on vuosisatojen aikana jaettu satoihin paloihin, joista suurin osa oli pitkään hänen jälkeläistensä omistuksessa, kuten vielä nykyäänkin.

 

Ylösten sukuseuran sivut.

 

Copyright © 2011-2020  Simo Ylönen

[Simo] [Soittimet] [Valokuvaus] [Tietokone] [Ylösten suku] [Esi-isät] [Villa Pikkulilla] [Puutyöt] [Uutisia] [Simo, english]