VOX AC15

VOX AC15 vuodelta 1960.

Irroitettuna kotelostaan.

Piirilevytekniikka.

 

Nyt aloitan tekemään VOX AC15:n kopiota.

Yritin löytää mukavaa rakennussarjaa tehdäkseni Rickenbackerille kaveriksi VOXin mutta kun ei löytynyt niin aloin piirtämään kytkentää itse. Pohjat löytyi tietenkin VOXin julkaisemista kytkentäkaavioista mutta pitihän niitä hiukan muuttaa.

Valitsin vuoden 1960 VOX AC15:n. Siinä on normaalikanavan ensimmäisenä putkena EF86 pentodi ja tremolokanavassa on 12AX7 triodi. Pentodista on odotettavissa aivan eri soundi kuin triodissa.

Mutta siinä oli muutamia paranneltavia piirteitä:

- siitä puuttui Top Boost kytkentä, no sen sai uudemmista kytkentäkaavioista helposti liitettyä mukaan

- alkujaan top boost oli vain toisessa kanavassa, mutta muutin kytkennän sellaiseksi että sen saa molempiin kanaviin

- Tremolo/vibrato-piirissä (Vibravox) oli kytkimellä valittavissa kolme eri nopeutta, muutin sen potikalla vapaasti säädettäväksi

- laitan mukaan myös Master Volumen koska se on niin helppo tehdä

- lisään myös tehovastuksilla vaimennusta kaiutinlinjaan jotta saa kytkimellä valita lähtötehoksi 15W tai 1,5 W

- koska en siis löytänyt sopivaa rakennussarjaa niin teen itse ns. turret boardin eli ‘piirilevyn’, jossa on juotosnastoja joihin komponentit juotetaan

- ja koska teen sen kokonaan osista itse niin osien sijoittelukin täytyy tehdä itse, siihen olen löytänyt mukavan softan jolla se onnistuu

- chassikseksi, eli metallirungoksi johon kaikki kiinnitetään, valitsin Marshall Plexin kokoisen rungon jossa ei ole valmiiksi mitään reikiä eli nekin joudun tekemään itse, ainoa tapa saada kaikki kohdilleen tässä tapauksessa

Tällainen kytkentä siitä tuli, kaikkiaan yhdeksän putkea, verkkomuuntaja, päätemuuntaja, kuristin, kahdeksan potikkaa, seitsemän kytkintä, melkein sata vastusta, melkein viisikymmentä kondensaattoria ja sitten vielä kaikkea muutakin sälää ja piuhaa jne.

Ja tällainen osasijoittelu:

Pitkä rivi potikoita ja kytkimiä etuseinän puolelle ja yhdeksän putken kantaa takaseinän suunnalla.

Osia juotettuna piirilevylle, aika ahdasta tuli tuolla toisessa päässä levyä. Vibrato/tremolon (Vibravox oli VOXin käyttämä nimi) kytkennässä on aikamoinen kasa isokokoisia kondensaattoreita.

Alumiinikehikko (chassis) on Marhallin mitoilla tehty mutta sopii minulle koska teen tästä joka tapauksessa pelkän nupin niin näin saan hommat helpoiten tehtyä. Koska virtalähteen suotokonkat ei mahtuneet kehikon sisään niin niille on sitten tuollainen Fendereistä tuttu koirankoppiratkaisu.

Melkein kaksi tuntia meni reikiä ja verkkomuuntajan aukkoa tehdessä.

Turretlevyn paikka.

Takaseinän kytkimet, liittimet, ja sulakepesä. Verkkojohdolle reikä. Muutama reikä laitettu jo valmiiksi tehovastuksia varten joilla tehot pudotetaan tasolle jolla voi soittaa kotona ihan mukavila soundeilla. Toki Master Volumellakin saa hyvät hiljaiset tunnelmat.

Etuseinään mahtui kaikki se minkä pitikin mahtua eikä potikan nupitkaan osu toisiinsa.

Johdotukset alkaa olla valmiit. Useita metrejä menee muuten johtoa.

Sovittelemassa puita. Pohja ja kansi mitoissaan, sivuseinien korkeutta etsimässä. Pian alkaa kalanpyrstösormiliitosten teko.

Putket.

Ensimmäistä kertaa putket paikoillaan.

Se on herännyt, siitä lähtee ääntä! Ennen tätä vaihetta käytin säädettävää suojaerotusmuuntajaa jolla sain tarkistettua ensin että verkkomuuntaja toimii ja antaa oikeita vaihtojännitteitä, sitten tarkistin että tasasuuntain antaa tasajännitettä rittävän määrän ja että suotopiirien jälkeen tulee jännitteet oikeisiin paikkoihin eikä ole oikosulkuja maahan. Siiten loput putket paikoilleen ja kaiutin kiinni.

Molemmat kanavat kunnossa, tremolo ja vibrato toimivat. Nyt jatkuu puutyöt.

Sormiliitokset tehty, taka-ja etulevyt tehty. Takaseinään tein hiukan ilmanvaihtoa varten reikiä, pohjassa on myös muutama reikä. Yläkautta pitäisi kuuman ilman päästä hyvin pois, ritilä on suoraan putkien yläpuolella. Se on muuten Marshallin ritilä, oli helpompaa tehdä yksi isompi aukko ruuveilla kiinnitettävälle ritilälle kuin kolme reikää kolmelle VOXin omille pienille, kiinnityskynsinipsukoilla varustetuille ritilöille.

Nyt liimaamaan palikat kasaan ja sitten lopullista pintaa sunnittelemaan. Maalia, tolexia? Hmm......

Kehikkoon musta lakka tekstit paikoilleen taakse.

Ja sama etuosaan.

Takaseinässä tolex ja kannessa tuuletusaukko.

Etuseinään VOX-tyylinen kangas. Kulmasuojat viimeisenä silauksena.

Kohta on kaappikin valmistumassa. 2x10” Celestion Greenbackit tilauksessa.

 

 

 

[Simo] [Soittimet] [Akustiset  soittimet] [Sähkökitarat] [Vahvistimet] [Valokuvaus] [Tietokone] [Ylösten suku] [Villa Pikkulilla] [Puutyöt] [Uutisia] [Simo, english]