Jolana Star IV

Tällainen soitin löytyi Hankasalmelta erään maalaistalon vintiltä kesällä 2007. Kuulemma haettu alunperin ihan Tukholmasta asti.

Alkuperäinen Jolana-logo on irronnut ja kadonnut mutta se on näyttänyt tuollaiselta kuten alla. Paikka on ollut tuossa yläsarvessa pystyasennossa. Hienoinen tummempi kohta maalissa paljastaa alkuperäisen logon sijainnin.

Jolana Star IV mallin valmistus aloitettiin Tsekkoslovakiassa noin vuonna 1962 ja se oli aiemman kaksimikkisen Starin parannettu versio, mikit olivat mallia 'Brilliant Deluxe'. Uutuutena kitarassa oli myös mikkivalitsin etumikin alapuolella. Jolana-kitaroita myytiin Englannissa nimellä Futurama, tämän mallin nimi oli Futurama Duo. Maahantuoja oli nimeltään Selmer joka tunnetaan myös vahvistimistaan.

 

Virityskoneisto on suojattu takaa muovisuojuksella. Estää pölyn menemisen rattaisiin. :-)

 

Kitara oli ilmeisesti hylätty vintille koska kaula oli irronnut liimauksestaan Se pultattiin kunnostuksen yhteydessä. Kaula oli taipunut 'yli' koska se oli ollut pitkään irti. Muilta osin kitara oli kunnossa. Nupit ja kampikin tallessa.

 

Uusi Tune-o-matic talla. Alkuperäinen oli kadonnut. Alkuperäinen talla näyttää kuvista päätellen aika alkeelliselta. Ja lisäksi se on ollut vapaasti liikkuva.

 

Made in Czechoslovakia.
Kaulan numero ei ole sarjanumero. Rungossa oli myös numero 171 C, sekään ei ole sarjanumero.

Jolanan tehtaallakaan ei ole tarkkoja tietoja sarjanumeroista. Tästä kitaramallista on tietoja nimillä Star IV ja Star V. Ensin mainittu lienee se oikea.

Ja tällainen siitä tuli kunnostuksen tuloksena.

Jolana on saanut kaverikseen Roland Micro Cuben jossa soundeja riittää kotitarpeisiin.

Kunnostustyön Jolanalle teki Soitinpaja Jasesoi Jyväskylästä.

Jolanan tsekkiläiset sivut.

Toinenkin tsekkiläinen Jolana-sivusto.

Futurama-kitaroista kertova saitti.

Hauska kitarasivusto josta löytyy myös tsekkikitarat. Täällä on mielenkiintoisen näköisiä soittimia idästä.

 

Kuuluisimpia Jolanan soittajia lienevät George Harrison ja Jimmy Page. He soittivat 50- ja 60-lukujen taitteessa Resonet Grazioso-mallia, Jolanaksi nimi muuttui vuoden 1960 paikkeilla. Molemmista soittajista löytyy kuvia Jolanan tsekkiläisiltä sivustoilta.

George Harrisonin kommentti vuoden -58 Resonetista: “The Futurama was a dog to play, it had the worst action. It had a great sound, though, and a real good way of switching in the three pickups and all the combinations.”

Lienee siis ollut hankala soitettava, kielet korkealla ja sillai, mutta mikkivalitsimet oli hyvät, keinukytkimet näyttää olleen.

 

Futurama Duo -kitaran mainos, Selmerin luettelosta vuodelta 1964. Hintapyyntö oli mainoksen mukaan 25 guineaa. Resonet Grazioso on ollut hiukan kalliimpi, jotain 55 guineaa.

Myöhemmin englantilainen maahantuoja (Selmer) alkoi myydä Futuraman nimellä ruotsalaisia Hagstöm-kitaroita. Futurama Duo oli Selmerin hinnastoissa noin vuoteen -65 saakka.

Video jossa tsekkiläinen yhtye nimeltä Olympic solistinaan Karel Gott soittaa. Kaikilla on Jolanan soittimet, siis kitarat ja basso. Keskimmäisellä kaverilla on Star IV. Ja tuttu biisikin. :-)

 

 

[Simo] [Soittimet] [Jouhikko] [Rickenbacker] [Simobacker] [Telecaster] [Gretsch] [Jazz archtop] [Portugalilainen  kitara] [Selmer Maccaferri] [Dreadnought] [Jazzcaster] [Grand Symphony] [Stratocaster] [Jolana] [Valokuvaus] [Tietokone] [Ylösten suku] [Uutisia] [Simo (English)]

Copyright © 2011 Simo Ylönen