Jazz archtop

Nyt alkaa uusi projekti. Kaarevakantinen (archtop) jazz-kitara a´la Benedetto. Tällainen suunnilleen:

Tämän tekeminen alkaa maaliskuussa 2013 samaan aikaan kun viimeistelen Gretschiä lakkaukseen.

Eli olen hommannut piirustukset tällaiseen ja nyt kun Gretschin kanssa on tullut pientä kokemusta kuinka kaarevakantisia tehdään niin nyt otetaan seuraava askel. Tällaisen kitaran pitää soida myös akustisesti eli kannen ja pohjan kanssa on oltava vielä paljon tarkempi kuin tuon Gretschin kanssa. Puut ovat jo matkalla. Kohta alkaa sapluunoiden teko.

Puut ovat saapuneet, kannessa hiukan tummaa raitaa, pohjassa loimua kahteen suuntaankin, ihan riittävästi, samoin sivuissa vaikka kuva ei kovin hyvin sitä kerrokaan.

Nyt kun saisi ennen kesälomaa kannen ja pohjan liimattua niin voisi ehkä kesän aikana aloittaa jo höyläämisen.

Pohja ja kansi liimattu, ja ylimääräinen puu sahattu pois.

Kesäloma soitinrakennuksesta tässä kohdalla, syksyllä alan höyläillä muotoja puuhun.

Piti ensin tehdä tällainen uusi apuväline kun se edellinen oli mitoitettu Gretchille (15.5”) ja tämä Benedetton mallinen soitin on 17-tuumainen. Toisen tällaisen laitteen tekeminen oli paljon nopeampaa kuin sen ensimmäisen.

 

Kun sain tuon työkalun valmiiksi niin parin illan höyläämisten jälkeen suurin osa ylimääräisestä puusta on mennyt lastuina lattialle.

Muodot alkaa hahmottua.

Ja sitten pääseekin tekemään sisäpuolen, ensin reikiä jotka menee niin syvälle että puuta jää n. 6-7 mm. Ensin kansi, kuusi on helpompaa höylätä.

Ja tältä näyttää pohja tässä vaiheessa.

Puolivälissä karkeaa höyläämistä.

Alkaa jo poran jäljet pienentyä ja kohta häviää kokonaan. Pitää vähän vähentää höylän syöntiä ettei ota liian paksua lastua.

Pohjapuoli välillä työn alla.

Kansi alkaa olla päältä valmiina f-aukkojen tekoon.

Sisäpinnoissa vielä kuitenkin siklaamista ja hiomista riittää.

F-aukot ovat ilmestyneet kanteen. Kansi on nyt ohenneltu niin että siihen tulee pitkittäiset rimat. Enempi kun olen kompin soittaja niin tulee siis hiukan kirkkaammin soiva kuin X-rimoilla. F-aukkoja voisi tehdä ihan vaikka päivätöiksi. Nämä oli jo kolmannet aukot jotka olen tehnyt. Vaikka tarkkana saa olla sahatessa että ei karkaa puun syyn mukana terä väärään paikkaan.

Muotti alkaa valmistua, puolitoista tuumaa (n. 38 mm) leveämpi on uusi muotti verrattuna Gretchin muottiin. Tuleepa ainakin hiukan loivempi mutka tuohon soololoven kohdalle sivuja taivutellessa.

Kaulan liimaus. Koristeraidaksi mustaa koivuviilua tällä kertaa, tuollaiset kapeat raidat.

Sivut taivutettu, muutama pieni halkeama tuli, sen verran on loimua että soololoven mutkissa meinaa puu katketa helposti. Mutta selvisin kohtuullisesti. Yläkaaret on sitten niin helppoja kun taiteilee ensin nuo pahat mutkat.

Liimausaskartelua. Tällä kertaa aion yrittää loimuvaahterasta tehtyjä reunalistoja. Näiden taivuttaminen kuumalla raudalla onkin sitten ensimmäinen kerta, ei aavistustakaan onko helppoa vai vaikeaa.

Listatavarat valmiina sitten kun niitä tarvitaan. Taitaa tulla sunburst-tyyppinen lakkaus aikanaan kun nuo listat menee niin että kanteen tulee ohuet valko-musta-valko-musta raidat ja sitten leveä vaalea vaahtera sivulle ja sen alareunassa ohuet musta-valko raidat.

Kaulan mittailua tehty. Ensin pitäisi tehdä kaularaudan ura ja säätöruuvin kolo. Sitten kalanpyrstö kaulan toiseen päähän ja lopuksi kaulan jatke vielä paikoilleen. Kaulan alapinnassa on muutama milli liikaa paksuutta, se pitää ohentaa. Kaulan pitää ohentua 3/32” (n. 2,4 mm) 1. ja 10. nauhan välillä. Kolmannen nauhan kohdalla paksuus pitäisi olla 5/8” (hiukan vajaa 16 mm).

Tuosta alkaa sitten kannen tukirimojen hiominen niin että valo ei välistä paista.

Peräblokki liimauksessa.

Listojen liimaukset sisäpuolella valmiina.

Kotihommana tein Dremelillä uran kaularaudalle. Jotta kaula edistyisi sopivaa vauhtia aloitin myös kalanpyrstöliitoksen tekemisen sahaamalla mahdollisimman lähelle piirtämiäni viivoja, vähemmän siloittelua taltalla ja viilalla.

Sitten onkin jo kaulan jatke liimattuna paikoilleen samoin kuin lapaan laitettu lisää leveyttä.

Lapaviilut liimattu päälle ja alle ja sahattu ylimääräiset pois, otelautaan sahattu myös nauhaurat.

Pohja kiinni sivuissa ja kannen tukirimat liimattu paikoilleen.

Helmiäisille tehty paikat otelautaan ja lapaan, nimilogo pitäisi vielä sahailla helmiäisestä ja saada sekin paikoilleen.

Kannen tukirimat muotoiltu, kansi tuntuu hyvältä.

Tässä vaiheessa on näperrelty kaikenlaista pientä. Tallan osat ja kieltenpidike on tehty eebenpuusta ja plektrasuoja on oikeasti vaahteraa joka on petsattu eebenpuun väriseksi. Sain myös f-aukkojen reunalistojen liimauksen valmiiksi. F-aukot pitää nyt viimeistellä ja sitten kopan sisäpintoihin sellakkaa. Kansi ei siis ole vielä liimattu paikoilleen.

Otelauta on saanut koristeet ja samoin Simo-logo on paikoillaan. Tästä homma jatkuu lavan reunalistoilla. Ja sitten liimataan oteluta kiinni kaulaan. Lavan raunalistojen päät saisi mennä hiukan otelaudan listojen alle, siksi tämä järjestys hommissa.

Lapaan laitettu listat paikoilleen ja otelauta liimattu kiinni kaulaan.

Viimeiset silmäykset kitaran sisään ennen kuin kansi liimataan paikoilleen, pohja käsitelty sellakalla ja seteli liimattu. Kannen sisäpintaan tulee omakätinen signeeraus. Jos pohja aikanaan on ulkopuoleltakin noin loimuinen lakan alla niin hienolta näyttää.

Nyt on kansi liimattu kiinni ja kaulasta otettu liika puu pois. Seuraavaksi pitää alkaa tehdä kaulan liitosta koppaan. Ja sitten reunalistat.

Kaularaudan eebenpuinen peitelevy ja luinen satula.

Loimuvaahteraiset reunalistat taivuteltu. Hiukan irtosi soololoven mutkissa tuo ohut musta-valkoinen, korjailua tiedossa, onneksi on yksi täyspitkä siivu tuota tavaraa varalla.

Loimuvaahteraisten reunalistojen ongelmat korjattu. Taitaa olla mahdoton tehtävä taivuttaa noin tiukalle mutkalle listaa johon on laminoitu lisäraitoja. Muut mutkat meni hyvin. Kapea valko-musta-valko-musta olikin sitten helpompi taivutella.

Kaulan muotoilu menossa, lapaviilusta symmetrinen piikki keskelle kaulaa.

Ensimmäistä kertaa kaulan liitos meni pohjaan, en malttanut olla asettelematta osia niille kuuluville paikoilleen. Kaula on vielä ihan puolitiessään muotoilunkin osalta. Mutta kun saan tuon liitoksen soviteltua niin voin alkaa jyrsimään listauria kopan reunoihin. Viillot urapiirtimellä on jo tehty.

Reunalistojen liimaus menossa. Ensimmäinen osa, musta-valko-musta-valko, valkoinen osa on vaahteraa.

Reunalistat paikoillaan. Nyt alkaa olla suurimmat hommat tehtynä, kieltenpidin on enää oikeastaan pahiten kesken. Se pitää tehdä kevään viimeisellä tunnilla koulussa. Sitten alkaa viimeistelyt ennen pintakäsittelyä. Aika hyvin vuodessa saatu aikaan, vaikka itse sanonkin.

Tähän kitaraan laitan lukituksella varustetut Planet Waves Auto-Trim virityskoneistot.

No niin, nyt on koneilla työstäminen tehty. Tallaan laitettu säätöruuvit ja kieltenpidike koristeltu ja muotoiltu. Luupala laitettu listaan estämään kiinnityslenkin painumisen puuhun. Tästä eteenpäin vain pölyn tekoa, eli hiomista.

Ensimmäiset kerrokset sellakkaa laitettu pintaan, tästä tuleekin lopulta kuitenkin aika luonnollisen värinen värittömällä sellakalla.

Kielet kiinnitetty ensi kertaa. Vielä pitää viimeistellä sormituki eli plektrasuojus ja kaularaudan säätöaukon suoja.

Ja takaa se näyttää tällaiselta.

Eebenpuinen ‘heel cap’.

Kielenpidin on vaijerilla kiinni.

Peitelevyä vaille valmis lapa.

Nyt se on aika lähellä valmista. Piuhat kytketty ja potikat piilotettu plektrasuojan alle. Tämä projekti tuli valmiiksi kesäkuun alussa 2014.

 

[Simo] [Soittimet] [Jouhikko] [Rickenbacker] [Simobacker] [Telecaster] [Gretsch] [Jazz archtop] [Portugalilainen  kitara] [Selmer Maccaferri] [Dreadnought] [Jazzcaster] [Grand Symphony] [Stratocaster] [Jolana] [Valokuvaus] [Tietokone] [Ylösten suku] [Uutisia] [Simo (English)]

Copyright © 2011 Simo Ylönen